Top Menu

Poduzetnički impuls 2014. u vrijednosti od 1,26 milijardi kuna

Vlada RH je na sjednici održanoj 6. veljače 2014. donijela je Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2014. s ukupnim proračunom od 1,26 milijardi kuna.

Ovaj iznos uključuje i iznose za finalne isplate po projektima koji se prenose u 2015. odnosno u 2016. godinu na EU projektima, a od ukupnog je iznosa za dodjeljivanje bespovratnih potpora planirano 413,8 milijuna kuna.
 
Poduzetnički impuls sadrži mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koje se koriste sredstva državnog proračuna Republike Hrvatske te Strukturnih fondova Europske unije, a koji su Republici Hrvatskoj postali dostupni ostvarenjem članstva u Europskoj uniji.
 
Poduzetnički impuls za ovu godinu ima četiri programska prioriteta:

 

  1. Jačanje konkurentnosti malog gospodarstva, za što je planiran ukupni iznos od 413,8 milijuna kuna;
  2. Unapređenje poduzetničkog okruženja s planiranim iznosom od 74,6 milijuna kuna;
  3. Promocija i učenje za poduzetništvo i obrt, za što se planira 248,1 milijun kuna;
  4. Lakši pristup financiranju planiran iznos od 529,1 milijun kuna.


U ovoj se godini, kako se ističe u prijedlogu programa, nastavlja s naglašavanjem učinkovitosti javnih sredstva tako što se dodjeljuje manji broj potpora veće prosječne vrijednosti, s uklanjanjem administrativnih prepreka, povećava se transparentnost i vidljivost javnih poziva, a posebna važnost daje se unapređenju sustava praćenja i procjene učinka dodijeljenih potpora.

Ključna odrednica “Poduzetničkog impulsa” u 2014. godini je stvaranje povoljnijeg poduzetničkog okruženja te poticanje inovacija i internacionalizacije u svrhu povećanja dodane vrijednosti stvorene u sektoru malog gospodarstva.

U ministarstvu ističu da su ciljevi su jačanje konkurentnosti, unaprjeđenje poduzetničkog okruženja, promocija, lakši pristupi financiranju i sve ono za što smatramo da bi moglo unaprijediti poduzetništvo u Republici Hrvatskoj. Očekuje se da će se tijekom ove godine dodijeliti 1300 potpora, u maksimalnom iznosu potpora iz Državnog proračuna do 1.400.000,00 kuna, odnosno do maksimalno 26.000.000,00 kuna iz sredstava EU.Natječaj za dodjelu sredstava iz Državnog proračuna bit će raspisan sredinom veljače, dok su neki natječaji, oni za europska sredstva, već raspisani i u tijeku, a poziv traje do kraja veljače. Projektni prijedlozi bit će primani od 1. travnja 2014.


Dodatne informacije možete skinuti ovdje.


Poslovno savjetovanje

Poslovno savjetovanje

Kroz više od desetljeće rada tima poslovnih savjetnika za malo i srednje poduzetništvo profilirala se usluga koja povezuje teorijska znanja modernog menadžmenta za uspješnu primjenu.

Edukacija

Edukacija

Vjerujemo u funkcionalna rješenja - rješenje ne smije biti samo sebi svrhom, ono treba imati dodanu vrijednost za klijenta. Edukacija mora biti utemeljena na teorijskom znanju i dobroj praksi.

EU Fondovi i potpore

EU Fondovi i potpore

Članstvo u Europskoj uniji poticaj je da snažnije pokrenemo unutarnje reforme koje su važne za našu dobrobit kao i da očuvamo nacionalne i kulturne jedinstvenosti.

Normirani sustavi upravljanja

Normirani sustavi upravljanja

Bavimo se sustavom upravljanja kvalitetom od svog osnutka 1998. godine. U periodu do danas, na uvođenju sustava kvalitete prema standardu iz serije ISO 9000 radili smo sa više od 100 klijenata.